Tarieven

Ja, de grote vraag is natuurlijk: Wat doet zo'n tekst vandaag de dag? Wat zal het me gaan kosten?

Bij tekstschrijver X betaalt u natuurlijk waar de X voor staat. Helaas voor u geldt dat niet voor de prijs.

Ik hou van duidelijkheid. Daarom zal ik hier een aantal bedragen noemen, maar onthoud wel: die zijn slechts ter indicatie. Het is namelijk ondoenlijk om alle projecten hier te toe te lichten en er een tarief aan te koppelen.
In principe werk ik voor een regulier schrijftarief. Een tarief dat door veel tekstschrijvers gebruikt wordt. Over het algemeen door zeer kwalitatieve tekstschrijvers, maar helaas ook door de wat minder sterke schrijvers.

Momenteel varieert het tarief van € 0,03 tot € 0,10 per woord.
Hierbij zijn een aantal factoren doorslaggevend, zoals: de aard van te tekst (het niveau van de tekst), het onderzoek dat gedaan moet worden (research), de belangen die op het spel staan (individueel of internationaal) en de te hanteren schrijfstijl (schrijf ik formeel of informeel).

De ene opdracht is de andere niet, de ene opdracht kost 3 cent per woord, de ander 8 en weer een ander 10. En soms reken ik niet in woorden, maar in uren.

Ik bedoel maar te zeggen: een goede reclameslogan van tien woorden kan veel meer uren kosten dan een tekst van tien pagina's. Het zou mijns inziens dan niet helemaal reëel zijn als ik een factuur mag schrijven van 30 cent, voor wat misschien wel een miljoenenomzet kan gaan opleveren (want je weet maar nooit).

Om die reden spreek ik met mijn klanten altijd een projectprijs af. Pas wanneer de klant akkoord gaat, start ik mijn tekstverwerker op.

Jaarverslagen, brochures, flyers?
Curriculum vitae's, bedrijfsprofielen, webteksten?

U leest het, het kan allemaal.

* De genoemde prijzen zijn exclusief 19% BTW.